OLAF HEIJNEN

Tijdens de Cultuur-Carrousel 2023, die plaats vindt op zondagmiddag 24 september in de Bergse binnenstad, laat de chansonnier een hele andere kant van zijn vele talenten horen. Hij brengt onder begeleiding van violiste Annejo de Keijzer hele gevoelige liedjes. Dat gebeurt in een passende omgeving. Voor het eerst maakt de organisatie van dit evenement voor het goede doel daarvoor gebruik van de synagoge aan de Koevoetstraat.

Olaf zingt al jaren Franse chansons op Franse feesten en ook tussen de gangen door op plaatsen waar hij als kok/vinoloog en zanger de mensen vermaakt.
Door zijn werkverleden in Saint Emilion, Pomerol en Beaune, waar hij de vinificatie deed op verschillende chateaux, heeft hij het echte Franse leven goed leren kennen.

Op onder andere Chateau Petrus in Pomerol was en is hij nog steeds een graag geziene gast, die muziek komt maken tijdens de oogst. Maar met het rijpen der jaren, zoals een goede wijn dat ook doet, kiest Olaf er steeds vaker voor om de orkestbanden en feesten achter zich te laten en zich te richten op mooie en gevoelige liedjes in het Frans, maar ook in het Nederlands.

Een van de organisatoren van de Cultuur-Carrousel hoorde twee gedichten die Olaf op muziek heeft gezet. Lilian Boudewijn-Slaats heeft die geschreven voor haar overleden dochter.

Met violiste Annejo de Keijzer zal hij die tijdens de optredens op de Cultuur-Carrousel zingen, aangevuld met wat Franse chansons op piano en gitaar. Wilt u in alle drukte tijdens de Carrousel even tot bezinning komen in de serene omgeving van de synagoge, kom dan luisteren naar Olaf en Annejo.

Bergs talent Fleur van Tienen in Stadsburger

Aan de komende Cultuur-Carroussel op zondagmiddag 24 september in de Bergse binnenstad doet ook de talentvolle Bergse zangeres Fleur van Tienen (24) mee. Zij treedt op in De Stadsburger en brengt daar drie keer een gevarieerd programma, waarbij ze zichzelf begeleidt op de piano.

De Cultuur-Carrousel wordt georganiseerd door de Lionsclub Bergen op Zoom en de opbrengst is bestemd voor drie goede doelen: de vrijwilligersorganisatie van Hospice De Markies, de Stichting ’t Opkikkertje en het KWF.

Fleur van Tienen is afgestudeerd leerkracht basisonderwijs en vakspecialist muziek. Ze trad in het verleden al eens eerder op tijdens het evenement en kreeg veel waardering voor haar optredens. Om die reden heeft de organisatie haar opnieuw in het programma opgenomen. Ze zingt onder meer songs van Adèle en Einaudi.

AFRIKAANSE MUZIEK EN DANS

Een nieuw element tijdens de Cultuur-Carrousel op zondagmiddag 24 september is in ieder geval een optreden van HKM African Dance. Bezoekers treffen de groep aan op het podium van theaterzaal Het Zwijnshoofd.

HKM African Dance is een dansschool, die gerund wordt door Stanley Ijama. Hij is afkomstig uit Nigeria en woonde de laatste tien jaar op de prachtige Kaapverdische eilanden. Hij groeide op met een passie voor dans en met zijn twintig jaar ervaring in de entertainment, heeft Stanley de stap gezet om na zijn komst in Nederland zijn passie verder voort te zetten.

Hij geeft nu in Bergen op Zoom danslessen en elke les is steeds opnieuw weer een feestje! Zijn lessen zijn voor iedereen en alle leeftijden. Plezier staat voorop. Stanley zelf doet regelmatig solo-optredens en danst voornamelijk Afro, Funana en traditionele dans.

Tijdens de Cultuur-Carrousel verzorgt HKM African Dance onder leiding van Stanley Ijama drie optredens in Het Zwijnshoofd. Het publiek kan er kennis maken met diverse dansstijlen zoals Afro, Funana en traditionele Afrikaanse dans, waardoor bezoekers zich in Afrikaanse sferen zullen wanen. Het belooft een aangenaam spektakel te worden.

Blazers Ensemble in Den Enghel

In het vernieuwde programma voor de Cultuur-Carrousel op zondagmiddag 24 september in de Bergse binnenstad, is ruimte gemaakt voor optredens van het Bergse blazersensemble. Het gezelschap treedt op in de theaterzaal van Den Enghel. De achtste Cultuur-Carrousel wordt georganiseerd door de Lionsclub Bergen op Zoom en de opbrengst gaat naar drie verschillende goede doelen: het KWF, de Stichting Het Opkikkertje en de Vrienden van Hospice De Markies.
Het blazersensemble bestaat uit elf enthousiaste, gevorderde koperblazers uit Bergen op Zoom en omstreken en beheerst een breed scala aan genres, variërend van klassieke muziek tot populaire composities en arrangementen.
Het is in 1969 ontstaan, toen de Canadese Ambassadeur een bezoek aan Bergen op Zoom bracht bij gelegenheid van de herdenking van 25 jaar bevrijding. Het ensemble is geformeerd ter opluistering van deze gelegenheid.

Het ensemble beschikt over een uitgebreid repertoire van zowel oude als moderne muziek: van Pezel tot Poulenc, van Bach tot Gershwin. De meeste muzikale activiteiten van de groep spelen zich af in Bergen op Zoom, waarbij de nadruk vooral ligt op het muzikaal ondersteunen van activiteiten zoals herdenkingsbijeenkomsten, erediensten en recepties. Daarnaast verzorgt het ensemble concerten zoals het zaterdagmiddagconcert in de Gertrudiskerk en verleent het muzikale medewerking aan evenementen als de Kastelendag in Breda.
De bezetting bestaat momenteel uit vijf trompetten, twee hoorns, drie trombones en een bastuba. Het ensemble staat sinds dit jaar onder de inspirerende leiding van dirigent John van Eekeren.

Annejo de Keijzer virtuoos op viool (Synagoge)

Liefhebbers van gevoelige luistermuziek en klassieke muziek moeten tijdens de Cultuur-Carrousel op zondagmiddag 24 september beslist een bezoek brengen aan de Synagoge aan de Koevoetstraat. Ze komen daar voor honderd procent zeker aan hun trekken. Zoals eerder aangekondigd treden daar Olaf Heijnen, Annejo de Keijzer en Eugene den Hoedt op.

De Cultuur-Carrousel vindt voor de achtste keer plaats in de Bergse binnenstad en is een initiatief van de Lionsclub Bergen op Zoom. De opbrengst gaat naar drie verschillende goede doelen.

Annejo de Keijzer is virtuoos op viool. Zij vervult in het hele programma in de Synagoge een zeer belangrijke rol, want ze begeleidt Olaf Heijnen en treedt in het tweede deel van het programma, dat drie keer wordt uitgevoerd, op met Eugene den Hoedt.

Annejo is bezeten van muziek. Ze kreeg het van thuis al met de paplepel in gegoten en volgde al op negenjarige leeftijd vioollessen. Na de lessen aan de muziekschool werd ze toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Kees Hulsman. Na afronding daarvan stapte ze over naar het Conservatorium in Tilburg, waar ze haar opleiding vervolgde bij Kati Sebestyén. Na een onderbreking volgde ze lessen bij Koosje van Haeringen om vervolgens haar studie af te ronden bij Chris Duindam.

Annejo geeft nu zelf vioollessen op onder meer de Strijkeracademie, het CKB en bij Toonbeeld, maar doet uiteraard ook uitvoerend werk, vooral binnen het klassieke circuit. Ze treedt onder meer regelmatig op met het Zeeuws Orkest en het Hineni Symfonie Orkest. Als freelancer speelt ze voor diverse opdrachtgevers.

Kortom, het belooft een zeer interessante middag te worden in de Synagoge, een monument dat voor het eerst in het programma van de Cultuur-Carrousel is opgenomen.

Mascha Gladdines ontluikend talent in De Stadsburger

De organisatie van de Cultuur-Carrousel heeft ook oog voor ontluikend talent van Bergse bodem. Tot die categorie kan zeker de jeugdige zangeres Mascha Gladdines worden gerekend. Zij verzorgt op zondagmiddag 24 september in eigen huis De Stadsburger drie optredens, waarbij ze zichzelf begeleidt op piano.
De Cultuur-Carrousel is een initiatief van de Lionsclub Bergen op Zoom en vindt voor de achtste keer plaats. De opbrengst is dit keer bestemd voor het KWF, de Vrienden van Hospice de Markies en de Stichting ’t Opkikkertje.
Mascha Gladdines noemt het maken en spelen van muziek haar grootste passie. Ze vertolkt zowel Nederlands- als Engelstalige popmuziek. Ze zegt over haar optredens: “Wat ik stiekem het liefste doe, is zingen in een intieme setting, maar… er een gezellige sfeer van maken ga ik zeker niet uit de weg!”

En ze voegt daaraan toe: “Muziek is iets wat mij kracht, energie, hoop en geluk geeft, wat ik het liefste doe en waar ik ‘s ochtends vrolijk voor uit mijn bed spring”.
Sinds haar veertiende is Mascha serieus bezig met muziek. Intussen heeft ze al aardig wat ervaring opgedaan tijdens optredens in het hele land. Op dit moment volgt ze muzieklessen bij Sanne Verbogt in Roosendaal. En uiteraard is ze zeer regelmatig live te horen in haar thuisbasis restaurant ‘Bistroclub de Stadsburger’ aan de Zuivelstraat.

Prueba Mayo: orkest met speciale bezetting

Rueb Mario is de naam van een orkest met een wel heel speciale bezetting en met nog een Bergs muzikaal monument in een van de hoofdrollen. Dat is niemand minder dan de accordeonist Cees Simons, die eerder dit jaar al furore maakte tijdens het Jazzweekend en actief is bij diverse andere typisch Bergse evenementen. Op zondagmiddag 24 september is hij met zijn orkest te gast tijdens de achtste Cultuur-Carrousel. Prueba Mayo verzorgt drie korte optredens in de theaterzaal van Het Zwijnshoofd.

Het orkest is een samenstelling van muzikanten uit verschillende genres.
Deze bijzondere instrumentale bezetting bestaat uit fluit, accordeon, contrabas, banjo, Paraguayaanse harp en percussie. Prueba Mayo verzorgt een gevarieerd Latin programma.

Op originele wijze worden eigen arrangementen van instrumentale en vocale werken uit onder andere Cuba, Colombia, Brazilië en Venezuela uitgevoerd.
Prueba Mayo zorgt voor een sfeervolle muzikale invulling tijdens uiteenlopende gelegenheden met geluidsversterking of volledig akoestisch.

De samenstelling is als volgt: Bianca Jonkers (fluit, piccolo), Femke Hendrickx (fluit), Arno Hagenaars (banjo), Cees Simons (accordeon, toetsen), Ad Hoendervangers (percussie), Arnold Zoutman (percussie), Tony Wesdijk (contrabas) en Bart Henning (harp, gitaar, zang).

Prueba Mayo wordt naar alle waarschijnlijkheid weer een van die zeer verrassende optredens van de Cultuur-Carrousel.

Eugene den Hoed Bergs muzikaal monument

Als iemand in Bergen op Zoom zonder problemen een muzikaal monument genoemd mag worden, dan geldt dat zeker voor Eugene den Hoed. Hij was al actief in de jaren zestig van de vorige eeuw en op zondagmiddag 24 september is hij te zien en te beluisteren tijdens de Cultuur-Carrousel. Eugene verzorgt daar samen met violiste Annejo de Keijzer (viool) een speciaal klassiek optreden met zijn gitaar. Tussen 14.00 en 17.30 uur treedt hij drie keer.
Deze op en top muzikant maakte in de jaren zestig deel uit van bij veel Bergenaren bekende formaties als The Sparks, Bonfire en Clover Leaf. Eugene is op muzikaal gebied van alle markten thuis. Tijdens een interview met Willem Jongeneelen in BN Stem zei hij een keer: “Ik ben een muzikale schizofreen. Klassiek georiënteerd, maar sinds de jaren zeventig ook in country en Americana geïnteresseerd geraakt.”

Tijdens de Cultuur-Carrousel speelt hij samen met Annejo de Keijzer klassieke muziek in de synagoge, die voor het eerst als locatie in het programma is ingepast. Eugene schrijft nog steeds veel eigen muziek. Hij ontmoette Annejo toen ze beiden los van elkaar speelden op een uitvaart. Het klikte muzikaal tussen deze ras-muzikanten en samen probeerden ze speciaal geschreven muziek uit op viool en gitaar. Het resultaat is een gezamenlijk optreden tijdens de achtste Cultuur-Carrousel. Liefhebbers zullen ervan smullen is de verwachting.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met die filosofie richtte Harmonie Kolpings Zonen kleinere jeugdorkesten op, die intussen behoorlijk aan de weg timmeren. Tijdens de Cultuur-Carrousel op zondagmiddag 24 september laat het Klein Orkest van de harmonie zien wat ze in hun mars hebben. Het Klein Orkest en tevens alle andere orkesten van Harmonie Kolpings Zonen, repeteren elke maandagavond in Blokstallen 3.
Het jonge orkest laat zich met enthousiaste muzikanten van hun beste kant horen tijdens de Cultuur Carrousel, met een eigen programma dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld. Ze treden op in de theaterzaal van Den Enghel.

Het Klein Orkest van de Sjefkes, de bijnaam van Kolpings Zonen, telt 25 muzikanten. Meespelen kan zodra de leden het diploma A hebben behaald. De keuze van de muziek sluit aan bij de belevingswereld van de tieners. Dat is aan dirigente Ankie Loos wel toevertrouwd. Als de kinderen een B-niveau behalen mogen zij instromen in het Groot Orkest. Gedurende het jaar zijn er voor deze groep diverse activiteiten. Naast musiceren wordt er ook aandacht besteed aan sociale aspecten. Zo gaat het Klein Orkest in de week na de Cultuur-Carrousel op kampweekend! Kijk voor meer informatie op www.kolpingszonen.nl

Poubelle d’Or – Swingen in het Provoosthuis

Société Poubelle d’Or is een gezellige swingband van Bergse bodem. Inmiddels bestaat het orkest alweer 39 jaar en weet de groep het publiek nog steeds te boeien. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het orkest op allerlei vlakken, vernieuwend aan de slag is. Tijdens de Cultuur-Carrousel 2023 is Poubelle d’Or te zien en te beluisteren in het Provoosthuis.
De band verzorgt daar op zondagmiddag 24 september het complete programma. De bezoekers aan dit evenement, dat wordt georganiseerd door de Lionsclub Bergen op Zoom, kunnen genieten van een gevarieerd programma.
Sinds een paar jaar heeft Poubelle d’Or een nieuwe zanger en zangeres en ook het repertoire is flink vernieuwd met onder meer nummers á la Michael Bublé en Adèle.

Het orkest heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met muzikale omlijstingen van diners, dansavonden, zomerse terras optredens en concerten.
Ook nieuw bij de groep is repetitor Edwin Matthee, die het orkest sinds 1 juni 2023 verder muzikaal op weg helpt. Edwin is geen onbekende in de muziekwereld en is zelf ook trombonist. De groep is vast van plan om er op zondag 24 september in het Provoosthuis weer een feestje van te maken. Kom kijken, luisteren, dansen en genieten.

Afterparty met dj Willem Jongeneelen

Dj Willem Jongeneelen bezit een brede smaak en is inzetbaar bij veel gelegenheden. Het liefst draait hij vóór en na optredens, die hem na aan het hart liggen. Al een aantal jaren is Willem present tijdens de afterparty van de Cultuur-Carrousel. De afterparty is in de theaterzaal van Het Zwijnshoofd.
Jongeneelen verzorgt daar de achtergrondmuziek en past zijn muziek dan naadloos aan voor het publiek van dit evenement, dat tijdens de afterparty nog eens terugblikt op de Cultuur-Carrousel 2023.

Tijdens de afterparty worden de prijswinnaars getrokken van de loterij, die ter ondersteuning van het evenement is gehouden. Bovendien worden de cheques uitgereikt aan de goede doelen, die aan de Cultuur-Carrousel zijn gekoppeld.
Dj Willem Jongeneelen is bepaald geen onbekende in de muzikale wereld. Hij was onder meer een aantal jaren de home-DJ in de Effenaar in Eindhoven. Daarna omlijste hij ook avonden in onder meer Mezz in Breda, W2 in Den Bosch, Gebouw-T in Bergen op Zoom en De Roma in Antwerpen.

ARTIESTEN VOORGAANDE JAREN