[slider id='medicenter_slider_settings_2e-slider']
[slider_content id='medicenter_slider_settings_2e-slider']

DE OPTREDENS 2017 ZIJN BEKEND…

Gebouw-T Y’Abba Do! en Boogie Down Vestzak theater Klein Orkest HKZ en Ivo Stuivenberg. Het Markiezenhof Kirsten de Bruijn met Ben Blom. Rodney den Broeder & Thea van Terheijden IJssalon Emma ‘Lets be frank’ olv Fred de Ron. CKB Talent Fleur van Tienen Den Enghel Wilde Mossels. Kiki Schippers en Combo Binnenstad… Straatorkest Brandaris After Party Poubelle d’Or Grote Markt Silent Disco’s Halsteren Nazomerfair: Landgoed De Hertgang Kijk bij Programmering voor de tijden! 

Y’ABBA DO

VIDEO Y’ABBA DO

Het gebeurde in 1974. ABBA won het Eurovisiesongfestival  met Waterloo  en vanaf dat moment was de Zweedse popgroep bijna tien jaar lang niet meer van de internationale hitlijsten weg te slaan. Vier decennia later geeft de formatie Y’Abba Do! het magische ‘ABBA-gevoel’ terug aan het publiek.

Tijdens de Cultuur-Carrousel 2017 kan het publiek er volop van genieten in Gebouw T, waar de groep een drietal optredens verzorgt. De groep brengt een deel van de vlammende, nieuwe theatershow als eerbetoon aan de Zweedse hithelden.
Y’Abba Do! bewijst met haar tribute dat ABBA-klassiekers als Waterloo, Dancing Queen en Super Trouper  tijdloze vocale juweeltjes zijn. “De ABBA-minnende bandleden hebben niets met de extravagante retro discomode van de seventies en dat uiterlijk vertoon hebben ze ook niet nodig om de ABBA-liefhebbers in zwijm te brengen. Het is de natuurgetrouwe muzikale interpretatie van de live optredens van Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid

waarmee Y’Abba Do! zich onderscheidt van andere ABBA-coverbands. En met succes, getuige de dolenthousiaste respons van het publiek tijdens de concerten!”, aldus de pr-medewerkster van de band. Ze zegt verder: “Het naspelen van een Abba-liedje is niet zo eenvoudig. Abba was een echte studio groep die zich aanvankelijk helemaal niet bezig hield met live optredens. In de studio kan je doen wat je wil, dus de stemmen van Agnetha en Frida werden vaak twee- of driemaal ingezongen. Ook instrumentaal was er voor Björn en Benny technisch en muzikaal geen limiet met als gevolg dat ze helemaal los gingen op vele gestapelde lagen van keyboards en gitaren. Op de gemiddelde Abba-plaat hoor je dus wel tien tot twintig muzikanten! “

Y’Abba Do! onderscheidt zich van de meeste andere Abba-tributebands doordat zij hun optreden modelleren naar de liveoptredens van hun grote voorbeeld zelf. Daarbij neemt de groep meteen wel afscheid van de malle pakjes en discoglitters, waarmee het optreden ook meteen eigentijds wordt.

KIKI SCHIPPERS & BAND

Kiki Schippers: winnares Annie M.G. Schmidtprijs op Cultuur-Carrousel

Een van de topattracties van de Cultuur-Carrousel 2017 wordt ongetwijfeld de cabaretière en zangeres Kiki Schippers met haar eigen band. Zij is op zondagmiddag 24 september te zien en te horen in de zaal van Den Enghel. Kiki trad al eerder in Bergen op Zoom op in het programma van De Maagd en dat is dit supertalent zo goed bevallen dat ze al een beetje verknocht is geraakt aan de stad en het publiek en graag ruimte in haar programma heeft gemaakt voor de Cultuur-Carrousel 2017.
Voor degenen die haar nog niet kennen het volgende. Gepassioneerd: ja. Aanstekelijk: ja. Enthousiast: ja. Ontroerend: ja. Dansbaar: ja. Eclectisch: ja. Whatever you want!

Kiki Schippers won eind 2014 de Publieks- en de Persoonlijkheidsprijs bij het festival Cameretten, maakt satire voor o.a. Spijkers met Koppen en al twee keer werd een lied uit haar debuutvoorstelling Wie Kijkt? door de jury van de Annie M.G. Schmidtprijs uitgeroepen tot één van de beste theaterliedjes van het seizoen.
Het lied ‘Er spoelen mensen aan’ werd met deze prijs bekroond. Want ‘liedjes schrijven en zingen, dát kun je aan Schippers overlaten’, aldus de Theaterkrant. En dat is precies wat ze in 2017 wil doen. Dus duikt ze nu met muzikanten de popmuziek in om nummers te schrijven met popproducers als Reyn Ouwehand (De Staat), Dries Bijlsma (Typhoon) en Rutger de Bekker (De Vliegende Panters). Het resultaat: een exclusief theaterconcert dat maar in een paar theaters in Nederland te zien is: Kiki met band. Mis het niet! Tijdens de Cultuur-Carrousel alvast een voorproefje daar uit…..

FRED DE RON JAZZENSEMBLE

De Cultuur-Carrousel 2017 biedt ook weer jazz. In de kelder van IJssalon Emma verzorgt het ensemble ‘Let’s be Frank’ een drietal optredens. Zoals uit de naam van de band wellicht al valt af te leiden, gaat het om een project rondom Frank Sinatra. Mede-initiatiefnemer is Fred de Ron, die zelf ook al tijdens de allereerste Cultuur-Carrousel van de partij was in de band die de succesvolle zangeres Sanne Groefsema begeleidde.
“Ons optreden is zeker niet bedoeld om zelfs maar in de buurt te komen van deze vocale grootheid, maar wel om te laten zien dat hij meer heeft gezongen dan New York en Fly me to the Moon”, vertelt Fred de Ron.

Tijdens de optredens is er veel aandacht voor pareltjes uit de jaren 30/40 van de vorige eeuw, waarin Frank Sinatra furore maakte als leadzanger van onder andere Harry James en Tommy Dorsey. Een tijd van schitterende, maar helaas vergeten, melodieën, met teksten doorspekt van melancholie, humor en liefdesperikelen. Zelfs zonder de uitgesponnen orkestraties en de stem van The Voice zelf blijven deze oldies fier overeind.
Fred de Ron neemt hierbij zelf de zang en tenorsaxofoon voor zijn rekening met ritmische ondersteuning van Peter Kanters op gitaar, Tony Wesdijk op de contrabas en Roel van Sluijs op slagwerk. Een kleine bezetting.

RODNEY DEN BROEDER

Onlangs bracht de Bergse acteur en entertainer in de Hofzaal van Het Markiezenhof zijn afstudeerstuk ‘Diner voor 1’. Hij werd daarbij ondersteund door de Bergse actrice Thea van Terheijden. De zaal was binnen een mum van tijd uitverkocht en het duo moest veel mensen teleurstellen. De organisatie van de Cultuur-Carrousel is blij dat Rodney en Thea opgenomen konden worden in het programma voor zondag 24 september.
De velen die teleurgesteld moesten worden, kunnen nu wel terecht voor deze komedie klassieker over de 90ste verjaardag van Miss Sophie. Miss Sophie maakt er al jaren een traditie van om haar verjaardag te organiseren ‘zoals ieder jaar’. Het zelfde diner met dezelfde gasten, haar vier beste vrienden, maar helaas…die zijn al overleden. Zal haar trouwe butler James ook dit jaar de plek van haar vrienden in nemen naast zijn taak als butler? Dat ziet u allemaal in deze hilarische klassieker
Rodney den Broeder (20), studeerde onlangs af als acteur aan de theaterschool in Tilburg. Op 9-jarige leeftijd begon hij als theatercursist op het CKB, waar hij zijn zestiende lessen volgde, daarna volgde er een aantal (gast)rollen bij verschillende Bergse gezelschappen zoals Première, Rotonde en de Vierschaar.

“Omdat acteren en mensen entertainen wat is waar ik mee door wilde gaan, heb ik gekozen om de opleiding artiest (drama) te gaan doen op het ROC Tilburg”, aldus Rodney. Het wordt lachen tijdens de Cultuur-Carrousel. Rodney den Broeder, de 20 jarige onlangs afgestudeerde acteur aan de theaterschool te Tilburg speelt tijdens de cultuurcarrousel nogmaals zijn afstudeervoorstelling ‘Diner voor 1’, na het gelijknamige stuk ‘Dinner for one’.

Op 9 jarige leeftijd begon ik als theatercursist op het CKB waar ik tot mij 16e lessen volgde, daarna volgde er een aantal (gast)rollen bij verschillende Bergse gezelschappen zoals: Première, Rotonde en de Vierschaar. Omdat acteren en mensen entertainen het geen is waar ik mee door wilde gaan heb ik gekozen om de opleiding artiest (drama) te gaan doen op het ROC Tilburg, daar waar ik afgelopen juli voor ben geslaagd.

BEN BLOM & KIRSTEN DE BRUIJN

‘#rood’ is het verhaal van Roodkapje en de wolf, maar niet zoals je het kent uit de sprookjesboeken. Want stel je eens voor: wat als de jongedame en Wolf een match blijken te zijn op Tinder? Kunnen zij dan lang en gelukkig samenleven? Of eindigt hun passionele liefde in een ware smartlap?
In ‘#rood’ brengen Kirsten de Bruijn en Ben Blom een moderne versie van Grimms Roodkapje met hits van onder meer Toontje Lager, Anita Meyer, Marco Borsato en Willeke Alberti. Muzikaal worden ze begeleid door gitarist Hans van der Zee.
Kirsten en Ben stonden in 2002 voor het eerst samen op de planken in de musical ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’ van Musicalplan Zuidwest in Theater De Maagd. Later ontmoetten ze elkaar opnieuw bij de opleiding Musicaltheater van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (onder leiding van Barrie Stevens) in Tilburg. In 2015 presenteerden ze ‘Onvergetelijk Feestelijk’, de succesvolle jubileumvoorstelling ter ere van 25 jaar Theater De Maagd.

Deze duo-presentatie vonden ze zo leuk dat ze elkaar beloofden vaker met z’n tweeën voor het voetlicht te treden. Met ‘#rood’ wordt deze belofte ingelost!
Kirsten speelde in musicals als ‘Annie’ in Nederland en Vlaanderen en ‘Ti Ta Tovenaar: Tika is Jarig’. Na een avontuur in de VS keerde Kirsten terug naar Bergen op Zoom en sindsdien werkt ze als fulltime freelancer. Ze treedt op via diverse eventbureaus in binnen- en buitenland en geeft les bij Jac. Danst, Dansplein Roosendaal en de Nieuwe Nobelaer.
Ben was o.a. vier theaterseizoenen achter elkaar te zien in de voorstelling ‘Jeans’. In 2014 speelde hij zijn eerste solovoorstelling ‘ik BEN’ in het CKB. Met zijn solovoorstelling ‘ik BEN er (bijna)’ tourde hij in 2016 langs diverse Nederlandse theaters. Naast podiumkunstenaar is Ben docent Nederlands en schrijver. Als ‘de mytholoog’ geeft hij lezingen en workshops Griekse mythologie met een filosofische inslag.

SOCIETE POUBELLE D’OR

Tijdens de afsluiting van de Cultuur-Carrousel 2017 op zondagmiddag 24 september in de Theaterzaal van ’t Vestzaktheater treedt de Bergse formatie Société Poubelle d’Or op. De groep staat al weer bijna dertig jaar met succes op diverse podia in Bergen op Zoom en daarbuiten.
Afgelopen jaar verzorgde het orkest nog een schouwburgoptreden in het Belgische Lier. De formatie organiseert ook het jaarlijkse Bal van Bergen op Nieuwjaarsdag.
Tijdens de Cultuurcarrousel luisteren ze de afterparty op, iets wat hen op het lijf geschreven staat. Ze brengen een gevarieerd programma met swingende en jazzy arrangementen uit het omvangrijke ‘gouden’ archief van de band. Maar ze schuwen ook meer moderne nummers niet, zoals van Amy Winehouse en Carol Emerald.

Het salon- en dansorkest Société Poubelle d’Or, want zo is de volledige naam, bestaat momenteel uit negen blazers ondersteund door een ritme sectie van vier man. De Bredase zangeres Lisette Spee en Temmo Berends, bekend van zijn hoofdrollen bij de MusiCompany, vullen elkaar op charmante wijze aan en vormen het stralende vocale front van dit altijd enthousiast spelend orkest. Kijk ook op www.poubelledor.nl

DE WILDE MOSSELS

Dansgezelschap Wilde Mossels doet voor de tweede keer mee aan de Cultuur-Carrousel. De groep maakt theaterdansproducties met amateurdansers uit stad en regio tussen de 20 en 35 jaar. Naast het maken van avondvullende voorstellingen is het dansgezelschap actief in het verzorgen van performances op festivals en evenementen. Wilde Mossels stelt zich ten doel de leden als dansers, maar zeker het publiek te inspireren middels dans. “We lichten in onze voorstellingen zaken uit, waarin iedereen zich kan herkennen en proberen het publiek zo mee te nemen in dans. Toch blijft een eigen invulling van wat je ziet wel mogelijk.”

In 2015 bracht Wilde Mossels met veel succes haar eerste avondvullende voorstelling ‘Onderweg’ over het najagen van je dromen en je plek in de wereld vinden.
Op 8, 9 en 10 januari 2016 was de nieuwe voorstelling ‘Perfect’ te zien in de Hofzaal van het Markiezenhof. Houd onze website www.wildemossels.nl in de gaten of like ons op Facebook als je van ons op de hoogte wilt blijven.

FLEUR VAN TIENEN: ‘Muziek met de paplepel’

Fleur van Tienen, 18 jaar jong en afkomstig uit Bergen op Zoom, is een van die grote talenten die het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom (CKB) in de loop der jaren heeft voortgebracht. Deze sing a songwriter treedt op tijdens de Cultuur-Carrousel 2017. Ze is te vinden in de kelder van Emma’s IJssalon, waar ze drie keer een optreden verzorgt. Ze begeleidt zichzelf op piano.

De jeugdige zangeres studeert in Rotterdam voor leerkracht basisonderwijs met vakspecialisme muziek. Tijdens de Cultuur-carrousel zingt ze nummers van onder andere Adele en Alicia Keys. Maar Fleur van Tienen schrijft ook haar eigen songs en ongetwijfeld kan het publiek daar ook met volle teugen van gaan genieten.
Ze vertelt dat ze haar passie voor muziek van huis uit heeft mee gekregen. Ze kreeg het zelfs met de paplepel ingegeven.

“Mijn ouders werken allebei in de muziek en daardoor klinkt er altijd muziek thuis! Zelf ben ik begonnen op pianoles, maar toen ik merkte dat ik zingen ook heel leuk vond, ben ik op kinderkoor gegaan en later op zangles”, vertelt ze. “Inmiddels ga ik alleen nog naar pianoles, maar ook daar kan ik mijn ‘zangkunsten’ kwijt.”

BOOGIE DOWN

2016-cul-car-foto-boogie-down

Boogie Down is de afgelopen jaren een begrip geworden in Bergen op Zoom. Een aantal van de dansers zijn daarom van de partij tijdens de derde Cultuur-Carrousel. Ze verzorgen hun optreden op zondagmiddag 25 september in Gebouw T.
‘Peace, love, unity en having fun’ luidt de definitie van hiphop en is dé basis van Boogie Down Dance Center! Bij Boogie Down is iedereen welkom die wil genieten van dans. Enthousiaste en creatieve docenten staan klaar voor alle leeftijden en niveaus. Boogie Down staat voor het bij elkaar brengen van verschillende mensen, van elkaar leren en de passie en het plezier delen. Dit kan volgens de leiding van

het danscentrum alleen in een relaxte sfeer, waar iedereen zich thuis voelt en waar dansers zichzelf kunnen zijn, zowel op recreatief niveau als op het allerhoogste niveau.
Tijdens de Cultuur-Carrousel zal de crème de la crème van Boogie Down zich
laten zien. Het jonge sterrenteam BANGARANG, dat onlangs nog op het
wereldkampioenschap in Schotland stond te dansen, zal een fantastische
show laten zien. Ook komen andere WK-dansers mee naar Gebouw T voor freestyle
sessies en duo dansen. Kortom het publiek gaat volop genieten. Boogie Down bulkt van het talent.

IVO STUIVENBERG; Talent der Lage Landen 2016

In 2016 werd de Bergse pianist, zanger, componist en tekstschrijver Ivo Stuivenberg uitgeroepen tot Talent der Lage Landen. Tijdens de Cultuur-Carrousel 2017 is hij al weer voor de derde keer te gast tijdens dit evenement. Hij treedt deze keer solo op in het Vestzaktheater van ’t Zwijnshoofd.

Ivo groeide op in Heerle en maakte ooit deel uit van de Nederpopgroep Tussen Haakjes. Hij werd later professioneel musicus en als muzikale wereldreiziger musiceerde hij over de hele wereld. Zijn wereldwijde inspiratie is hij gaan verwerken in zijn eigen songs. De teksten zijn in het Nederlands , maar de muziek is van de wereld. Zelf noemt ie het ‘Nl-soul’: een muzikale mix van stijlen van de wereld: jazz, soul, blues, samba, latin, gospel, chansons en pop met pakkende Nederlandse teksten. Muziek met een verhaal en gevoel.
Met een aantal van deze NL-soulsongs won Ivo de eerste prijs bij Het Talent der Lage Landen in 2016. Het behalen van deze prijs, heeft Ivo aangezet om zelf meer songs te gaan schrijven. Deze flow van inspiratie houdt niet meer op. Hij heeft inmiddels twee singles uitgebracht en twee albums zijn al in de maak. Tijdens de Cultuurcarrousel 2017 zal hij zijn eigen songs ten gehore brengen.
Ivo is ‘een muzikale wereldreiziger’. Hij musiceerde over de gehele wereld. Op een cruiseschip van de Holland America Line leerde hij het vak van entertainer. Als muzikaal leider bij Music Generations werkt Ivo met mensen van alle leeftijden en origines en vluchtelingen uit alle windstreken. “Mijn koffer staat altijd klaar, vrienden en de muziek brengen mij rond de wereld”, aldus Ivo.

Zomer 2017 kwam Ivo uit met een vrolijke single over de liefde. Met dit positieve lied wil Ivo vertellen dat liefde de mens verbindt. “Liefde is wat de wereld nodig heeft. Alle mensen: man, vrouw, jong, oud, gehandicapt, mensen van alle culturen, religies en origines.
Bekijk hier de videoclip van deze aanstekelijke single: https://www.youtube.com/watch?v=JKxLT-abOuA
De single is voor 0.99 te koop op: https://play.google.com/store/music/album/Ivo_Liefde?id=Bmkzawi4bx2yltch4pebseaoqzu
De opbrengst van de single gaat naar een goed doel : Stichting Volg de Wens, voor kinderen met een beperking, waarvan de ouders het financieel moeilijk hebben.

Met 25 jaar ervaring en een inmiddels onuitputtelijk repertoire speelt deze jonge, energieke, muzikale wereldreiziger in op het publiek…
Wilt u meer weten? Mail: info@ivostuivenberg.com
of bel: 010 – 411 52 57 / 06 – 155 848 72

HARMONIE KOLPING’S ZONEN – KLEIN ORKEST

Het Klein Orkest van Harmonie Kolpingszonen bestaat uit een ambitieuze groep jonge muzikanten. Deze jongeren zijn vrijwel allemaal al zo’n drie of meer jaar bezig met het bespelen van hun favoriete instrument. Tijdens de Cultuur-Carrousel 2017 is het orkest te beluisteren in het Vestzaktheater van ’t Zwijnshoofd.
Kolpingszonen kent ook een opstaporkest, waarin kinderen spelen die net een jaar of meer spelen en die als ze genoeg ervaring hebben, doorstromen naar dit Klein Orkest. De twee orkesten zijn de kweekvijver van het groot orkest. En dat ‘dit kweken’ goed gaat, laten ze tijdens de Cultuur-Carrousel ongetwijfeld horen. Dit orkest staat onder leiding van Ankie Loos. Zij vertelt dat er erg veel initiatief genomen wordt vanuit de jeugdigen. Het bestuur van het Klein Orkest bestaat bijvoorbeeld voor 70% uit jeugdige leden. Ook als het gaat om muziekkeuzes denken de jongeren actief mee.
De jongeren vinden elkaar muzikaal en op gezellig gebied. Zo ontstaan er vriendschappen en ‘dweilbandjes’. Er zitten jongeren bij die het spelen in dit jonge, vlotte en aansprekende orkest zo leuk en vooral gezellig vinden, dat ze wanneer ze mogen doorstromen naar het groot orkest dit liever niet doen of gewoon gezellig in beide orkesten gaan spelen.

Tijdens de Cultuur-Carrousel brengen ze een selectie van vrolijke nummers. Deels nog nummers van het succesvolle sprookjesachtige regenboogmysterie, een concert dat ze vorig jaar in oktober verzorgden. Ze gaven toen een optreden, waarin muziek en toneel samenkwamen. Daarnaast spelen ze nog andere jeugdige aansprekende muziek.
Nu werken de jongeren toe naar het kamp in de herfstvakantie, een gezellig familieconcert zondag 5 november en natuurlijk zijn ze onderdeel van het jaarlijkse Vastenavondconcert.
Het Orkest repeteert elke maandagavond 19 uur in de Blokstallen. Van het leren lezen van bladmuziek tot eerste concertervaringen; jonge muzikanten kunnen groeien bij Harmonie Kolpingszonen.
Het groot Orkest werkt dit najaar toe naar een mooi hoogtepunt…

BRANDARIS – STRAATORKEST

Ze werden opgericht in 1973. Het was het Eerste Bergse Jazz Straat Orkest in onze stad. Het was een periode dat de jazz muziek nog niet bij veel mensen op de top100 lijst stond als het ging om persoonlijke smaak qua muziek. Met andere woorden, het genre was niet echt populair. Naast de muziekkeuze viel vooral de keuze van kledij op, de band hulde zich in strakke klassieke uniformen. Iets waar ze zich ook nog heden ten dage aan houden. Het maakt voor iedereen herkenbaar: daar loopt Brandaris! We ontkomen niet aan de namen John Besling en Jos van Hal. Zij waren de aanstichters van wat het meest bekende jazzgezicht onder de Bergse bands zou worden. De inspiratie kwam vanuit het Bredase waar het jaarlijkse jazzfestival ook veel bezoekers vanuit de krabbestad trok. De naam Brandaris is eigenlijk best gemakkelijk te verklaren. Jos van Hal was indertijd gezegend met een bos vuurrood haar, en werd daarom ook wel ‘vuurtoren’ genoemd. En oops, de bekendste vuurtoren van Nederland is de Brandaris op Terschelling. Eerder hadden we het al over Flat Out die hun kunsten over de hele wereld vertonen. Maar Brandaris kan er ook wat van. In die veertig jaar hadden ze optredens op Malta, in Mallorca, Egypte en Sint Petersburg. Cees Nuijten speelt trompet bij Brandaris.

Hij zal en wil niet graag een optreden van de band missen. “Ik heb het naar mijn zin bij deze band, we hebben altijd lol”. Een ander persoon waar je niet omheen kunt is de Marshall van de band: Henny Heyboer. Zo kent de band nog een aantal bekende persoonlijkheden. De instelling van de band is een gezonde: “Als we ons vervoer kunnen betalen, lekker kunnen eten en een biertje kunnen drinken, zijn we al heel tevreden. We hoeven er niet aan te verdienen.” Het tekent de band die in het Bergse behalve bij de jaarlijkse streetparade ook zijn sporen heeft verdiend bij het Bal van Bergen in De Stoelemat en het Oliebollenconcert in het Zwijnshoofd. En als je de mannen zag swingen afgelopen jazzweekend dan komt aan zulke bijzondere dagen de eerste jaren nog geen eind.